Hvad er Champagne?

Lad os begynde ugen med en lille post om Champagne (for én gangs skyld... ;); Der vil være dem der mener at det er rimelig overflødigt at spørge om hvad Champagne er, men lad os nu bare erkende at vi alle sammen på et eller tidspunkt skulle lære forskellen på almindelig mousserende vin og ægte Champagne. Så her kommer en hurtig indføring i Champagnens univers.

 

Ikke alle bobler er Champagne
Når vi taler om vin med bobler, hører man ofte "Champagne" som fællesnævner for det hele, uanset om der er tale om Cava, Asti, Spumante, Cremant eller en helt anden mousserende vin.  

Men faktisk er det kun vin produceret i området Champagne, der må kaldes Champagne. Det kan lyde som snobberi, men giver god mening når man ser lidt nærmere på hvorfor. For at en vin må kaldes Champagne, skal den først og fremmest bestå af druer høstet fra markerne i området nord for Paris, der hedder Champagne. Der er også regler for hvilken type druer der må bruges, for at der er tale om ægte Champagne; Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier. Der kan være blandet andre druer i vinen, men langt de fleste Champagner består udelukkende af disse tre.

Den lille forskel
Lagringen er et af de vigtigste punkter i Champagnens tilblivelse, her taler man om Non-vintage og Vintage Champagne. Langt det meste Champagne der produceres er non-vintage, det vil sige uden årgang. En non-vintage champagne skal lagre mindst 15 måneder på flaske for at være ægte Champagne og består af en blanding af vine fra tidligere år, der blandes for at opnå en ensartet smag hvert år.

De år hvor høsten er særligt god, erklæres som en Vintage årgang eller Millesime. Disse vine lagrer i mindst tre år, hvilket resulterer i nogle fantastiske Champagner, blandt andet de berømte Prestige Cuvéer som Dom Pérignon, Cristal og Krug.

Champagne Kælderlagring TastingClub

Betyder det noget?
Mens diskussionen om hvad der har ret til at blive kaldt Champagne, primært blev sat i gang for at beskytte vinslottenes økonomiske interesser, har det givet den fordel at der er kommet meget fokus på, hvordan mousserende vin produceres. Konkurrencen er de seneste år blevet skærpet og mange andre end franske producenter, laver nu mousserende vine der er på højde med det bedste Champagner.

Et eksempel er Raventos fra Spanien der laver Cava. I lang tid har Cava nærmest været et fy-ord og bestemt ikke noget man anså som en værdig konkurrent til de boblende franskmænd. Men Raventos er kommet ind i det gode selskab, deres 2011 årgang bliver af Robert Parker udnævnt til at være den bedste mousserende vin, der ikke kommer fra Champagne.

Der findes masser af andre eksempler på gode bobler, der ikke nødvendigvis kommer fra Champagne, vi vil tage fat i dem efterhånden som vi får tid til at tilføje flere indlæg på bloggen.

Indtil da må du have god fornøjelse på nettet og glem ikke, at Champagne skal nydes på køl og sammen med gode venner ;)

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.