Sådan åbner du en flaske Champagne

SÅDAN ÅBNER DU EN FLASKE CHAMPAGNE

Champagne er den perfekte vin når noget skal fejres. Men hvordan åbner man bedst en flaske Champagne?  Læs guiden hér.

Mange af os kan godt lide det høje POP! Når man hører det, er der ingen der er i tvivl om hvad der venter i glasset. Er der for meget tryk på når du åbner flasken, kan du stå med en Champagne der bruser over og så skal det gå stærkt når de første glas skal hældes op.

Så for at undgå spild af de dyre dråber, har vi med hjælp fra Moët & Chandon Champagne, lavet denne lille guide til hvordan du let og elegant åbner en flaske Champagne - inklusive en lille bonus til sidst:

 

#1: 

Begynd med at køle Champagnen ned, enten nogle timer i køleskab, eller hvis det skal gå stærkt: Fyld champagnespanden med ca. 1/3 vand og tilsæt en god portion is. 

Lad Champagnen stå i spanden i mindst 15 minutter for at nå den perfekte temperatur på ca 8-9 gr.

 

#2: 

Når Champagnen er kold, tages den op af spanden. 

Tør flasken af og fjern stille og roligt båndet, der holder folien omkring proppen på plads.

#3: 

Nu løsner du ståltråden, uden dog at tage den helt af flasken - den skal bare løsnes. Samtidig holder du proppen fast med din tommelfinger. 

I gamle dage sagde man, at skulle du dreje 5 1/2 gang for at løsne ståltråden var det en kvalitetschampagne; det passer næsten hver gang.

#4: 

Nu er du klar til at åbne flasken og frigive de 6 atmosfæres tryk den befinder sig under. Hold godt fast om proppen med den ene hånd, mens du tager fat om flaskens bund med den anden.Drej forsigtigt bunden fra side til side, væk fra proppen; forestil dig at det er flasken der skal tages af proppen og ikke omvendt.

Skal det være klassisk og elegant når du åbner Champagnen, er det ikke det store POP! men derimod et stille suk, du er ude efter når proppen kommer af.

#5: 

 

Så er der serveret!

Fyld hvert glas ca. 2/3 - Damerne først naturligvis... 

Og nyd så den gode Champagne!


Bonus info:
Sådan sabler du en flaske Champagne

Nogen gange skal man også bare smide alle hæmninger og være lidt ekstravagant; at sable champagne er en flot måde at begynde aftenen på.

Traditionen for at åbne champagne med en sabel, siges at stamme tilbage fra Napoleonkrigene; den lille kejser var selv svært begejstret for de perlende dråber og mente at det var den perfekte måde at fejre en sejr på. Det menes at være hans officerer der indførte skikken med at åbne med en sabel, da de ikke kunne vente på at åbne flasken på almindelig vis.

Det er ikke så svært at åbne med sabel, i princippet kan du gøre det med en god køkkenkniv, der er bare et par enkelte forholdsregler:

  • Sørg for at køle flasken grundigt ned, minimum 12 timer, det mindsker risikoen for at flasken eksploderer når du sabler den.
  • Fjern al folien fra flaskens hals, så sablen kan glide let og ubesværet.
  • Fjern også ståltråden fra proppen - nu er du klar til at sable.
  • Hold flasken fast i den ene hånd, med tommelfingeren placeret i bundens fordybing, så har du det bedste greb. Før sablen langs halsen i en hurtig, glidende bevægelse og slå toppen af flasken af - trykket i flasken skyder proppen afsted - og sørger for at der ikke er nogen glasstumper i flasken.

Du kan se hele forløbet på videoen herunder, hvor vi også viser hvordan du kan sable flasken med et glas:

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.