⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Trustpilot ● Kun tilfredse kunder ● gratis levering

Det bedste Champagneglas?

af Jens Nørup 20 Maj, 2016

For ikke så længe siden kunne vi på Facebook poste nyheden om, at supermodellen Kate Moss havde lagt bryst til et specialdesignet Champagneglas. Det satte tankerne i gang omkring det bedste glas når der skal nydes en flaske bobler.

I gamle dage, var det et bowle formet glas der blev brugt til at servere Champagne i. Det såkaldte coupe glas, som tillader Champagnen at brede sig ud over en noget større overflade, end de høje, smalle glas de fleste bruger idag.

Billig Champagne | Great Gatsby | TastingClub

Helt frem til 1960'erne var coupe glasset det foretrukne, når der skulle drikkes Champagne. På billedet herover, skåler Leo med det flotte coupe glas i The Great Gatsby. Uden at anmelde filmen i øvrigt, giver den et flot eksempel på hvordan man skruer en rigtig Champagne fest sammen, med Champagnetårn og det hele. Moet & Chandon Champagne havde i øvrigt en, i vores øjne, hovedrolle, som Gatsby's foretrukne boblevand.

Legenden siger at de første bowle formede champagneglas, var formet efter den franske dronning Marie-Antoinettes bryst, men dette har helt sikkert ikke hold i virkeligheden, og hvorfor glassene skulle formes efter en kvindes bryst kan man kun gisne om...

Champagnetårn | TastingClub | København

Men ja, det er superflot og meget festligt at drikke Champagne af et coupe glas. Det er desværre bare ikke den optimale måde at nyde de dyrebare bobler på; i kraft af den større overflade på champagnen i glasset, vil boblerne hurtigt forsvinde - og nu er boblerne jo en meget stor del af Champagne oplevelsen.

Samtidig er størstedelen af den Champagne der drikkes i vore dage af den tørre slags (Brut), hvilket gør boblerne særdeles vigtige for at fremhæve smagen, hvorimod Champagne moden i 1930'erne foreskrev mere søde Champagner end vi er vant til idag.

Det høje, slanke glas som de fleste idag drikker Champagne af, kaldes for flute glas. Udover at være dekorativ, tjener glassets lange stilk også dét formål at Champagnen forbliver kold i glasset og du ikke opvarmer den med dine fingre. Visuelt ser det også indbydende ud, når de mange bobler perler op ad glasset inderside.

Men skal du have den optimale champagneoplevelse, sværger de fleste sommelier's til et helt almindeligt hvidvinsglas.
Jeg har selv prøvet mig frem med forskellige typer glas, og skal vinoplevelsen være i centrum (det skal den jo gerne, når man har indkøbt en dyr flaske champagne), så er et hvidvinsglas med smal åbning i toppen, det optimale champagneglas. Hvidvinsglasset skal ikke være for bredt i bunden, da du så vil miste for mange bobler på grund af den større overflade (ligesom coupeglasset) - og den smalle åbning er for at holde på aromaen.

Du kan også overveje en moderne og meget populær variant af det høje tynde flute glas, det er et diamant- eller rombeformet glas, der er lidt bredere på midten, men stadig højt og slankt. I et sådan glas vil en dyr årgangschampagne have optimale betingelser for at udskille sine sarte aromaer. Du kan se et sådant glas herunder:

Champagne glas

 

Første gang du hælder op vil Champagnen gerne skumme ekstra meget, det er fordi den reagerer på spændingen i det tørre glas, anden gang du hælder op går det meget nemmere. 

Idag bruges coupe glasset mest til drinks, for eksempel Daiqiri's, men lad os da for et syns skyld afslutte med et billede af det glas Kate Moss har lagt bryst til. Og husk god Champagne skal nydes med venner og i slanke glas :)

Champagneglas | Kate Moss | TastingClub | København

 

Jens Nørup
Jens Nørup

ForfatterOgså i Champagneblog

50 Shades of Pink - Alt hvad du skal vide om Rosé

af Jens Nørup 31 Marts, 2019 0 Kommentarer

Se hele artiklen →

Romtoddy - den perfekte vintercocktail

af Jens Nørup 26 Januar, 2019 0 Kommentarer

Se hele artiklen →

Sådan åbner du en flaske Champagne

af Jens Nørup 31 December, 2018 0 Kommentarer

Champagne er den perfekte vin når noget skal fejres. De forførende bobler er dog også fantastiske at nyde til mad eller når der skal fyres op under en fest.

Men hvordan åbner man bedst en flaske Champagne? Mange af os kan godt lide det høje POP! Når man hører det, er der ingen der er i tvivl om hvad der venter i glasset. Er der for meget tryk på når du åbner flasken, kan du stå med en Champagne der bruser over og så skal det gå stærkt når de første glas skal hældes op.

Så for at undgå spild af de dyre dråber, har vi med inspiration fra Moët & Chandon, lavet denne lille guide til hvordan du let og elegant åbner en flaske Champagne:

>>> Læs Mere Her:

Se hele artiklen →