⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Trustpilot ● Kun tilfredse kunder ● gratis levering

Historien om GAJA

af Jens Nørup 16 November, 2014

God vin handler om mere end bare det der er i flasken. God vin er samvær med gode venner, god vin er en nydelse og fremfor alt; god vin er gode historier.

Som et tilbagevendende indslag her på bloggen, vil vi fortælle historien om en række kendte vinhuse, drivkraften bag dem og hvad det er der gør dem så spændende. Den første producent vi vil tage fat i er GAJA; nok den mest berømte italienske vinproducent overhovedet, der som én af de få i verden laver rødvine der på både pris og kvalitet, kan konkurrere med de store topnavne fra Bordeaux og Bourgogne .

Gaja Logo

GAJA's første vingård blev etableret i 1859, af Giovanni Gaja og bestod blot af 2 hektar vinmarker. Gennem alle årene har familiebåndene været stærke hos Gaja. Således bliver vinhuset idag ledet af Gaia Gaja, 5. generation af Gaja familien og datter af Angelo Gaja, manden der har ført GAJA frem til den status de besidder idag.

Angelos far, der også hed Giovanni efter sin farfar der etablerede vingården, begyndte i 1960'erne at opkøbe nogle af Barberesco's bedste vinmarker. Blandt andet de 3 "Cru" marker, der er ophav til GAJA's mest kendte vine; Costa Russi, Sorí Tildín og San Lorenzo. Det var også Giovanni der begyndte at sætte GAJA, med fede typer på vinenes etiket og således skabe det brand det er idag.

Selvom Giovanni Gaja havde ambitioner og skubbede GAJA i den rigtige retning, var det hans søn Angelo der sendte GAJA på den himmelfart der skulle gøre huset til et af de mest berømte indenfor moderne vinproduktion.

Uddannet på Alba's skole i ønologi i 1961, tilbragte han meget af sin ungdom med at rejse især i Frankrig, inden han overtog driften af GAJA's vingårde i 1970. Angelo Gaja's ledelse betød store forandringer for vinproduktionen, mange af dem nærmest revolutionerende dengang i begyndelsen af 1970'erne; lavere udbytte fra markerne, temperaturreguleret vinificering, eksperimenter med kortere maceration (1. gæring), længere korkpropper og måske vigtigst; lagring på små franske egefade.

Angelo Gaja

Angelo skabte de første enkeltmarks Barberescoer; Sorí San Lorenzo i 1967, Sorí Tildín i 1970 og Costa Russi i 1978 - alle legendariske rødvine. Revolutionen skete dog ikke uden sværdslag - Angelo og hans far Giovanni var langt fra enige om forandringerne, specielt de nye træfade til lagringen og Angelos brug af franske Cabernet vinstokke. Det bedste eksempel på kampen mellem far og søn er nok Darmagi vinen, der ordret betyder "hvilken skam!" navngivet efter gamle Giovanni's forargede udbrud da han fandt ud af at hans søn havde plantet Cabernet Sauvignon på en god, gammel Nebbiolo mark.

Med tiden har GAJA udvidet og i dag besidder vinhuset 245 hektar vinmarker, i Piemonte, Montalcino og Bolgheri, et kæmpe spring fra de ydmyge 2 hektar i 1859. I modsætning til mange andre berømte vinproducenter, har GAJA aldrig bevæget sig ind i "den nye verden" og lavet oversøiske vine i for eksempel Californien eller sydamerika. I slutningen af 1980'erne var et samarbejde med en anden legende, Robert Mondavi fra Californien på tale, uden dog at blive realiseret. Der var simpelthen ikke fælles fodslag, eller sagt med Angelo's vanlige sans for humor: "Det var som sex mellem en myg og en elefant; meget farligt og ikke særlig sjovt".

I dag er Angelo Gaja trådt lidt i baggrunden for at overlade styringen til sine døtre, med Gaia Gaja i spidsen. I takt med at klimaforandringerne også begynder at få indflydelse på vinproduktion, gør GAJA mere ud af sin økologiske profil, der plantes flere træer omkring markerne, der arbejdes for at sikre dyrelivet i vinområderne og der eksperimenteres med økologiske metoder i vinproduktionen.

Gaja vingård

Dette var vores første gennemgang af en berømt vinproducent, flere vil komme til - vi vil gerne inspireres og især skrive om de vine der interesserer dig, så skriv gerne i kommentarfeltet herunder hvis der er et vinhus du gerne vil høre mere om. 

På nuværende tidspunkt har GAJA's rødvin aldrig været bedre, med konstant fantastiske anmeldelser over hele verden. Vi vil gerne fremhæve Sperss og Sorí San Lorenzo, men du kan se hele udvalget hér. Og så vil vi slutte af med at give ordet til Angelo Gaja og hans egen beskrivelse af GAJA's fantastiske vine:

"Vi sælger ikke Barbaresco, Bolgheri, Brunello eller Barolo - vi sælger GAJA".Jens Nørup
Jens Nørup

ForfatterOgså i Champagneblog

50 Shades of Pink - Alt hvad du skal vide om Rosé

af Jens Nørup 31 Marts, 2019 0 Kommentarer

Se hele artiklen →

Romtoddy - den perfekte vintercocktail

af Jens Nørup 26 Januar, 2019 0 Kommentarer

Se hele artiklen →

Sådan åbner du en flaske Champagne

af Jens Nørup 31 December, 2018 0 Kommentarer

Champagne er den perfekte vin når noget skal fejres. De forførende bobler er dog også fantastiske at nyde til mad eller når der skal fyres op under en fest.

Men hvordan åbner man bedst en flaske Champagne? Mange af os kan godt lide det høje POP! Når man hører det, er der ingen der er i tvivl om hvad der venter i glasset. Er der for meget tryk på når du åbner flasken, kan du stå med en Champagne der bruser over og så skal det gå stærkt når de første glas skal hældes op.

Så for at undgå spild af de dyre dråber, har vi med inspiration fra Moët & Chandon, lavet denne lille guide til hvordan du let og elegant åbner en flaske Champagne:

>>> Læs Mere Her:

Se hele artiklen →