50 Shades of Pink - Alt hvad du skal vide om Rosé

af Jens Nørup 24 Maj, 2018

Rosé i alle afskygninger

Velkommen til vores Rosé guide

Sjove facts om rosé

1: Det er ikke pinligt at drikke Rosé

I forhold til sine røde og hvide fætre, bliver Rosé af nogle mennesker stadig opfattet som en middelmådig lavpris vin.

I vores verden er Roséhaderne enten: A) triste, kedsommelige mennesker der mener at "lyserød er for piger" eller B) stakler der i en tidlig alder er blevet udsat for lavpris produkter som lyserød Lambrusco til 20 kroner flasken - den er hvinende sød og masseproduceret og derfor konkluderer de at al Rosé er noget karakterløst sprøjt.

Selvfølgelig findes der skod Rosé - ligesom der findes skod rød- og hvidvin! Løsningen er dog ganske simpel: Drop den store bag-in-box med lyserødt opvaskevand, så skal det nok gå. Der findes rigtig god kvalitets rosé, som ikke er meget dyrere end den store Bag in Box, men til gengæld er klasser bedre.

Kender du en roséhader der skal omvendes, er vores bedste bud en let terapi med en afkølet og læskende sydfransk rosé, for eksempel Montrose Prestige Rosé:

 

2: Du laver ikke Rosé ved at blande Rødvin og Hvidvin

Det meste Rosé laves ved, at saften fra de nypressede druer får lov at ligge sammen de røde drueskaller i den 1. gæringsproces (Maceration). Efter alt fra få timer til flere dage, sies druesaften fra og sættes til gæring på store tanke.

Jo længere tid drueskallerne ligger sammen med vinen, des mørkere bliver farven på den færdige Rosé.

Rødvin laves faktisk på samme måde. Røde druers frugtkød er lyst (eller hvidt om man vil) og giver klar druesaft, så i princippet kan man lave al slags vin af dem. Det er tidsrummet druesaften får sammen med de røde drueskaller, der afgør om vinen bliver Hvid, Rosé eller Rød

3: Der laves Rosé i hele verden, fra næsten alle slags druer

Rosé er ikke fra én bestemt drue eller ét bestemt omåde; det er en vintype, ligesom Rødvin og Hvidvin.

De største Rosé producenter er Frankrig, Spanien, Italien og USA, men der laves også dejlig og spændende Rosé i både Chile, Australien, Tyskland og mange andre lande.

Èn af vores egne favoritter er den elegante, Reichsgraf von Kesselstatt Rosé, lavet på Spätburgunder druen - det tyske navn for Pinot Noir. Utrolig velsmagende og lækker.

 

4: Rosé - jo nyere, des bedre

I modsætning til Rødvin og Helen Mirren, bliver Rosé ikke bedre med årene - så der er ingen grund til at fylde kælderen med Rosé til de næste 50 år. Med enkelte undtagelser skal din rosé drikkes mens den er ung og frisk.

5: Det vigtigste spørgsmål når du køber Rosé: Er den TØR?

Tør = ikke sød. Det er det vi er ude efter når vi drikker Rosé; en vin der er frisk med god syre, uden ekstra sukker der maskerer dens mineraler/frugt og andre aromaer - Husk, det var den hvinende søde masseproducerede Lambrusco, der gav Roséen et dårligt ry til at begynde med.

Ott Rosé i verdensklasse

6: Er du i tvivl, så vælg noget fra Frankrig, især Provence.

Frankrig er verdensmester i tør Rosé og du går næsten aldrig galt i byen med noget fra Provence, Rhône eller Loire dalen.

Et godt valg kunne være Domaines Ott, der nærmest egenhændigt har sat Rosé på verdenskortet eller hvis du foretrækker et mousserende alternativ; Belaire Rosé

Er du ikke til de franske, kan en spansk Rosado som Audacia være at foretrække. Her får du masser friskhed og aromatisk frugt. Den spanske Rosé er også mindre hypet, hvilket gør den særdeles nem at komme i nærheden af, prismæssigt.

7: Du kan/skal drikke Rosé til Grillmaden

At kalde vin for "God til mad" er lidt af en kliché, men i tilfældet med Rosé er det ikke helt forkert.

Rosé er ikke så intens som en tung rødvin med masser af tannin, men den har alligevel mere dybde end en super let hvidvin.

Roséen er nærmest den gyldne middelvej - smagsmæssigt - der gør at du kan finde en Rosé der passer til meste mad og i særdeleshed til den danske Grill sæson, hvor en god Rosé kan være prikken over i'et på en hyggelig aften.

Rosé er perfekt til Grillen, på stranden, på skovturen eller når du skal holde Game of Thrones maraton.

Lige nu er vi meget begejstrede for den fyldige Kaiken Rosé, der er lavet på Malbec druen - masser af friskhed og fylde og perfekt ledsager til sommerens grillmad.

 

Med disse ord, vil vi skyde gang i Rosé sæsonen - Skriv til os, hvis du ønsker råd og vejledning om den bedste Rosé.

Kunne du lide denne guide? Så del den med dine venner på knappen herunder.

50 shades of pink

 

 

 

Jens Nørup
Jens Nørup

ForfatterOgså i Champagneblog

Recycler - Vi laver ingefærshots

af Jens Nørup 03 Oktober, 2018 0 Kommentarer

Se hele artiklen →

Rødvin & Fisk

af Jens Nørup 03 Oktober, 2018 0 Kommentarer

– og andre ’umulige’ sammensætninger af vin & mad der får dine tænder til at løbe i vand

Se hele artiklen →

Vinskolen: Det rigtige vinglas

af Jens Nørup 23 August, 2018 0 Kommentarer

Se hele artiklen →