50 Shades of Pink - Alt hvad du skal vide om Rosé

50 SHADES OF PINK 

Rosé er den ultimative vin; når forårsforelskelsen slår ned, når der er tændt op i grillen - kort sagt: når der skal hygges for alvor, er der ikke noget der slår et godt glas rosé.

Her får du vores 7 bedste bud på hvorfor du skal åbne en flaske god rosé idag. 

1: Det er ikke pinligt at drikke Rosé

I forhold til sine røde og hvide fætre, bliver Rosé af nogle mennesker stadig opfattet som en middelmådig lavpris vin.

I vores verden er Roséhaderne enten: A) triste, kedsommelige mennesker der mener at "lyserød er for piger" eller B) stakler der i en tidlig alder er blevet udsat for lavpris produkter som lyserød Lambrusco til 20 kroner flasken - den er hvinende sød og masseproduceret og derfor konkluderer de at al Rosé er noget karakterløst sprøjt.

Selvfølgelig findes der skod Rosé - ligesom der findes skod rød- og hvidvin! Løsningen er dog ganske simpel: Drop den store bag-in-box med lyserødt opvaskevand, så skal det nok gå. Der findes rigtig god kvalitets rosé, som ikke er meget dyrere end den store Bag in Box, men til gengæld er klasser bedre.

Kender du en roséhader der skal omvendes, er vores bedste bud en let terapi med en afkølet og læskende sydfransk rosé, for eksempel Montrose Prestige Rosé:

2: Du laver ikke Rosé ved at blande Rødvin og Hvidvin

Det meste Rosé laves ved, at saften fra de nypressede druer får lov at ligge sammen de røde drueskaller i den 1. gæringsproces (Maceration). Efter alt fra få timer til flere dage, sies druesaften fra og sættes til gæring på store tanke.

Jo længere tid drueskallerne ligger sammen med vinen, des mørkere bliver farven på den færdige Rosé.

Rødvin laves faktisk på samme måde. Røde druers frugtkød er lyst (eller hvidt om man vil) og giver klar druesaft, så i princippet kan man lave al slags vin af dem. Det er tidsrummet druesaften får sammen med de røde drueskaller, der afgør om vinen bliver Hvid, Rosé eller Rød

3: Der laves Rosé i hele verden, fra næsten alle slags druer

Rosé er ikke fra én bestemt drue eller ét bestemt omåde; det er en vintype, ligesom Rødvin og Hvidvin.

De største Rosé producenter er Frankrig, Spanien, Italien og USA, men der laves også dejlig og spændende Rosé i både Chile, Australien, Tyskland og mange andre lande.

Èn af vores egne favoritter er den elegante, Reichsgraf von Kesselstatt Rosé, lavet på Spätburgunder druen - det tyske navn for Pinot Noir. Utrolig velsmagende og lækker.

Tysk når det er bedst

Usædvanlig letdrikkelig Spätburgunder rosé fra legendariske Kesselstatt.



Klik hér

Lyserød Bourgogne 

Lupe-Cholet er et af de bedste vinhuse i Bourgogne, deres Rosé til under en hund, er et fund til prisen. 


Kongen af Rosé

Domaines Ott er den rosé der serveres på flest Michelinrestauranter i verden, når man smager BY. Ott forstår man hvorfor. 

4: Rosé - jo nyere, des bedre

I modsætning til Rødvin og Helen Mirren, bliver Rosé ikke bedre med årene - så der er ingen grund til at fylde kælderen med Rosé til de næste 50 år. Med enkelte undtagelser skal din rosé drikkes mens den er ung og frisk.

5: Det vigtigste spørgsmål når du køber Rosé: Er den TØR?

Tør = ikke sød. Det er det vi er ude efter når vi drikker Rosé; en vin der er frisk med god syre, uden ekstra sukker der maskerer dens mineraler/frugt og andre aromaer - Husk, det var den hvinende søde masseproducerede Lambrusco, der gav Roséen et dårligt ry til at begynde med.

Ott Rosé i verdensklasse

6: Er du i tvivl, så vælg noget fra Frankrig, især Provence.

Frankrig er verdensmester i tør Rosé og du går næsten aldrig galt i byen med noget fra Provence, Rhône eller Loire dalen.

Et godt valg kunne være Domaines Ott, der nærmest egenhændigt har sat Rosé på verdenskortet eller hvis du foretrækker et mousserende alternativ; Belaire Rosé

Er du ikke til de franske, kan en spansk Rosado som Audacia være at foretrække. Her får du masser friskhed og aromatisk frugt. Den spanske Rosé er også mindre hypet, hvilket gør den særdeles nem at komme i nærheden af, prismæssigt.

7: Du kan/skal drikke Rosé til Grillmaden

At kalde vin for "God til mad" er lidt af en kliché, men i tilfældet med Rosé er det ikke helt forkert.

Rosé er ikke så intens som en tung rødvin med masser af tannin, men den har alligevel mere dybde end en super let hvidvin.

Roséen er nærmest den gyldne middelvej - smagsmæssigt - der gør at du kan finde en Rosé der passer til meste mad og i særdeleshed til den danske Grill sæson, hvor en god Rosé kan være prikken over i'et på en hyggelig aften.

Rosé er perfekt til Grillen, på stranden, på skovturen eller når du skal holde Game of Thrones maraton. 

Med disse ord, vil vi skyde gang i Rosé sæsonen - Skriv til os, hvis du ønsker råd og vejledning om den bedste Rosé.

Kunne du lide denne guide? Så del den med dine venner på knappen herunder.

50 shades of pink

Tilbage til blog

2 kommentarer

Hej Pia
Tak for din kommentar. Der er heldigvis masser af dejlige hvidvine at vælge mellem, som også har lidt af den sødme du efterspørger. Prøv fx en Prosecco (italiensk vin med bobler) eller vin lavet på Moscatodruen, det kunne være denne her fra Australien, som smager rigtig dejligt: https://tastingclub.dk/collections/hvidvin-rose/products/river-retreat-moscato-2013-trentham
mvh Jens – Tastingclub

Jens - Tastingclub

jeg drikker ikke vin overhovedet, men vil gerne igang.. drikker verdi, når jeg drikker noget.
men har i andre forslag det skal være sødt enten hvidvin eller rose vin…
på forhånd tak

pia rosengren

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.