Vinskolen: Det rigtige vinglas

At drikke og nyde vin handler om meget mere end flaskens udseende og indhold. På samme måde som det rigtige stykke værktøj kan hjælpe dig til at løse en opgave korrekt, kan det rigtige vinglas døre en kæmpe forskel for din vinoplevelse.
Når det handler om vinglas og hvordan man nyder vin, er det ikke snobberi at insistere på at nyde sin vin i et glas designet til formålet. På samme måde som en  håndværker sætter en ære i at bruge det rigtige værktøj, er vinelskerens glas et vigtigt instrument i den samlede oplevelse.

Hvis du allerede hér er ved at stå af og tænker at vi er lidt for smarte, når vi påstår at vin skal drikkes af særlige glas, så prøv denne lille øvelse; Når du har åbnet din flaske vin, så prøv følgende: hæld op i henholdsvis en kaffekop, en drikkedunk og et vinglas -  Se vores eget eksperiment længere nede i artiklen.

Det rette vinglas

Smag på herlighederne, eller endnu bedre; sæt en intetanende person til at vurdere indholdet. Som du måske har gættet, vil de 2 første muligheder ikke gøre meget for vinoplevelsen. Kaffekoppens tunge porcelæn forhindrer dig i at vurdere vinens farve, de lige sider gør det nærmest umuligt at indsnuse aromastofferne og den tykke kant på koppen, får vinens til at ramme din tunge bagerst i munden, istedet for tungespidsen.

Drikkedunken er ikke meget bedre - som rødvinsbeholder er den nærmest ubrugelig og udover at gøre næste spinningtime en hel del mere interessant, er der ingen fordele ved at drikke vin fra den.

Vinglasset er til gengæld skabt til at give dig den største vinoplevelse, hvorfor? Eller rettere sagt; hvordan?

De fleste vinglas idag  er lavet af krystal. Krystallet i glasset reflekterer lyset og giver dig et klart billede af vinens farve. Et godt vinglas er også med stilk, det gør at man kan holde på glasset uden at sætte fedtfingre på selve glasset eller opvarme vinen med sine hænder.

Dette er selvfølgelig ren æstetik, og man kan argumentere for at det ikke tilføjer noget afgørende til vinens karakter. Glassets form derimod, er fundamental for oplevelsen af vinen og dens karakter.  Som du måske kan huske fra vores guide til vinsmagning, er vinens duft eller bouquet, utrolig vigtig for den måde vi oplever vin på.
Spiegelau Authentis

Moderne vinglas minder nærmest om en dråbe i faconen, med det bredeste sted i den nederste del af glasset.  De største Bourgogneglas er store nok til at indeholde en hel flaske vin, alligevel hælder man som regel kun op til glassets bredeste sted - ikke for at være nærig med de gode dråber, men for at give vinen den største overflade til at frigive den vigtige duft.

Vinglasset er snævert i toppen, for at holde på aromaen så længe som muligt.  Det sætter dig også i stand til at slynge vinen rundt i glasset, uden at risikere at skulle male spisestuen om bagefter. På den måde kan vinen fordele sig over et større areal på glassets sider, så endnu flere aromastoffer frigives.

Hvilket vinglas er så det rigtige? Der utrolig mange forskellige vinglas, og vælger man at gå hele vejen, findes der vinglas til næsten alle druetyper. Kan det betale sig at investere i de meget specialiserede glas? Det vil altid være en diskussion om for og imod, lidt som når hifi nørder diskuterer om man kan høre forskel på det ene eller det andet kabel.

Når alt kommer til alt, handler det om, at have det glas der giver dig den bedste allround oplevelse. Skal man begynde i det små, vil vi anbefale at man begynder med et standard rødvinsglas, som for eksempel Spiegelau Authentis (Se billedet herover). Det har en størrelse og facon, der gør det godt til rødvin, men også kan bruges til hvidvin og champagne i en snæver vending.

Skal man udvide derfra, er en fin tilføjelse champagneglas, vi foretrækker de rombeformede, men den klassiske flute model kan også bruges. Hvidvinen kan du sagtens drikke fra rødvinsglasset, så længe det ikke er for stort - en frisk, ung riesling kommer ikke til sin ret i et stort Bourgogneglas. 

Du skal selvfølgelig også tage dine egne behov op til overvejelse og vælge glas ud fra det; drikker du meget Pinot Noir? Så vil det være en god idé at investere i et godt Bourgogneglas, der giver de sarte dufte optimale betingelser. Er du mere til Bordeaux stilen hvor fadlagringen er mere fremtrædende? Her vil et  mere traditionelt rødvinsglas være godt, for eksempel det klassiske Bordeauxglas fra Spiegelau.

Har vinglasset nogen betydning for din vinoplevelse? Se vores test på videoen her:Rengøring

Efter en hyggelig vinaften skal glassene naturligvis gøres rent. Krystalglas er sarte og kan let optage andre lugte der vil forstyrre din næste vinoplevelse. Derfor foretrækker vi at vaske glassene op i hånden, med en smule opvaskemiddel uden duft, brug en svamp til at vaske glasset med, skyl glasset i rent vand inden du tørrer det af med et rent viskestykke. Husk at krystallet er meget tyndt og let kan knække, hvis du er for ivrig.
Nogle opvaskemaskiner har et dampprogram til at rense glas med, her kan det være en god idé at fjerne eventuel læbestift fra glasset inden man starter opvaskemaskinen.

Vi håber denne guide kan hjælpe dig, når du skal vælge dit næste vinglas. Som nævnt er vi selv meget glade for Spiegelaus Authentis serie, der er designet i samarbejde med førende sommeliers. Riedel skal også nævnes i denne sammenhæng; glassene er kostbare og sarte, men der er en variant for stort set alle druesorter. 

Kunne du lide denne guide? Del den med din venner på knappen til højre. 

Og til sidst; Rihanna viser hvordan du absolut-ikke-aldrig-nogensinde-under-nogen-omstændigheder-er-du-da-fuldstændig-vanvittig må drikke en god Champagne som Armand de Brignac - Cheers!
Rihanna Armand de Brignac
Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.