⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Trustpilot ● Kun tilfredse kunder ● gratis levering

Lost Distilleries

af Jens Nørup 21 Februar, 2016

Port EllenTag med på en skattejagt, ikke efter forsvundne juveler og guld, men gyldne dråber der efterhånden er ligeså værdifulde som ædelsten.

Vi taler om de efterhånden legendariske Lost Distilleries of Scotland - de for længst lukkede, men stadig meget efterspurgte destillerier.

Lad os begynde med en smule historie; i 1800-tallet var der over 200 destillerier i Skotland. Fra 1945 og frem var der ca. 130 tilbage destillerier tilbage og whiskysalget var stigende år efter år, frem til 1980. I begyndelsen af 1980'erne faldt salget drastisk, der var en stort lager af whisky der var produceret, men ikke kunne sælges. I sidste ende betød det, at da vi nåede 1984 var mange destillerier lukkede.

Hvis man ser nærmere på 80'ernes lukkede destillerier, var det ikke et spørgsmål om kvalitet, men i stedet en usund kombination af politik og dårlig økonomi.

Frem til slutningen af 1980'erne var det meste af den whisky der blev solgt på verdensplan, Blended whisky, Single Malt fyldte ikke særlig meget på markedet og salgstallene var meget små.
Da nedskæringerne kom og økonomien skulle trimmes blev destillerier hvis whisky ikke kunne bruges i Blended Whisky, simpelthen lukket - især hvis der var tale om små, eller fjerntliggende destillerier.

Dette var længe før nogen kunne have forudset at Single Malt Whisky ville blive et verdensomspændende fænomen, hvor whisky elskere fra hele kloden ville opsøge alle de forskellige single malts fra Skotland, for at finde deres helt egen favorit.

For øjeblikket er der lagre med whisky fra omkring 30 af de lukkede destillerier, og priserne stiger for hver ny aftapning der frigives. 

Det vigtigste spørgsmål man kan stille

Hvilket destilleri forsvinder først? 

Der er ingen oplysninger om hvor meget whisky der er tilbage fra de enkelte destillerier, og nogen gange opdager man det når det er for sent; priserne på destillerier som Brora og Port Ellen er de senere år steget fra omkring 12-1500 kr. pr. flaske til priser omkring 10.000 og opefter - en fantastisk forrentning, men også et vidnesbyrd om de forsvindende små lagre der er tilbage. Efterspørgslen for disse er stærkt stigende og i løbet af de næste par år vil det unægteligt være slut for altid, når lagrene slipper op.

Naturligvis er kvaliteten et vigtigt parameter, når man skal købe whisky der er over 30 år gammel; hos TastingClub indkøber vi kun fra den anerkendte producent og distributør Gordon & MacPhail (G&M), der i øvrigt selv producerer fremragende Single Malt. G&M har opkøbt mange af de resterende lagre fra de lukkede destillerier og udsender fra tid til anden aftapninger af disse - vores oplevelse er, at der aldrig er noget at udsætte på kvaliteten. Desværre er disse aftapninger i forsvindende små mængder, således var seneste aftapning af Port Ellen kun tilgængelig i knap 3.000 flasker på verdensplan, som allerede er revet væk.

Brora

Et andet spændende destilleri er Brora (billedet herover) som tidligere var kendt som Clynelish. Destilleriet der stammer helt tilbage fra 1819, blev ironisk nok offer for sin egen succes. Da man på grund af stor efterspørgsel åbnede et nyt, moderne destilleri i 1967, lod man det nye destilleri overtage navnet Clynelish, mens det gamle kom til at hedde Brora. Efter flere år med skrantende økonomi, trak man endeligt stikket i 1983. Siden er efterspørgslen steget støt og idag er Brora et af de mest efterspurgte Lost Distillers, med en stor fanskare.

Der ingen tvivl om at Single Malt Whisky fra de lukkede destillerier er en god investering, der i fremtiden kommer til at kaste særdeles høje auktionspriser af sig. Vi er glade for at kunne præsentere et begrænset udvalg af de lukkede destillerier, som naturligvis ikke kommer igen, når de først er solgt.

Du finder udvalget her: Lost Distilleries

Jens Nørup
Jens Nørup

ForfatterOgså i Champagneblog

50 Shades of Pink - Alt hvad du skal vide om Rosé

af Jens Nørup 31 Marts, 2019 0 Kommentarer

Se hele artiklen →

Romtoddy - den perfekte vintercocktail

af Jens Nørup 26 Januar, 2019 0 Kommentarer

Se hele artiklen →

Sådan åbner du en flaske Champagne

af Jens Nørup 31 December, 2018 0 Kommentarer

Champagne er den perfekte vin når noget skal fejres. De forførende bobler er dog også fantastiske at nyde til mad eller når der skal fyres op under en fest.

Men hvordan åbner man bedst en flaske Champagne? Mange af os kan godt lide det høje POP! Når man hører det, er der ingen der er i tvivl om hvad der venter i glasset. Er der for meget tryk på når du åbner flasken, kan du stå med en Champagne der bruser over og så skal det gå stærkt når de første glas skal hældes op.

Så for at undgå spild af de dyre dråber, har vi med inspiration fra Moët & Chandon, lavet denne lille guide til hvordan du let og elegant åbner en flaske Champagne:

>>> Læs Mere Her:

Se hele artiklen →