⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Trustpilot ● Kun tilfredse kunder ● gratis levering

Hvorfor er Champagne så sur? 5 myter om Champagne

af Jens Nørup 27 December, 2017

 

Champagne opfattes af de fleste som en festlig drik, der kan fyre op under enhver fest. Mange har dog også den opfattelse at champagne er noget surt sprøjt til overpris. 

Uanset hvilken lejr du tilhører, så læs med her og få en hurtig indføring i champagnens verden og de myter der hører til den:

Tastingclub - champagneguide

Myte #1:
Champagneflasken skal åbnes med et knald. 

Falsk. Mens det er festligt at åbne en flaske Champagne et højt POP! og skum til alle sider, så er målet at åbne flasken langsomt så der kun høres et lille suk - og det er ikke bare for sjov, champagneflasken indeholder et enormt tryk; ca. 6 bar hvor et bildæk til sammenligning har et tryk på ca. 2-3 bar. Faktisk dør 10-12 mennesker hvert år efter at være blevet ramt af en flyvende champagneprop! Så skal flasken sables så sørg for at der ikke står nogen i vejen.

Tastingclub - champagneglas

Myte #2
Champagne skal drikkes af champagneglas

Falsk. Det høje, tynde champagneglas ser flot ud og giver dig mulighed for at nyde de mange bobler i glasset, men som alle andre vine kommer champagnen især til udtryk i sin aroma. Det smalle champagneglas giver ikke plads til særlig meget overflade til champagnen, derfor foretrækker de fleste at bruge enten et hvidvinsglas eller et specialdesignet champagneglas der er lidt bredere på midten og således giver champagnen mere plads at udfolde sig på. 

Tastingclub - masser af champagne

Myte #3
Champagne er surt

Både sandt og falsk. Når folk kalder en vin og ofte champagne for surt, er det ofte fordi de har fået et glas meget tør champagne. Champagne kan inddeles i 7 kategorier der fortæller hvor sød eller tør champagnen er; jo mere tør des mere 'surt' vil den smage.

Langt de fleste champagner der sælges herhjemme er tørre, det der også kaldes Brut. Skal du have noget der er til den sødere side skal du gå efter Dry, Demi-Sec (el. Semi-Sec) og Doux - og drik for alt i verden aldrig Brut champagne til kransekagen! Det smager bare ikke godt; den søde kage skal have en meget sød champagne (Demi-Sec el. Doux) eller Asti til.

Tastingclub - Bollinger

Myte #4
Champagne er alt for dyrt

Både og. Ja, der må kun stå Champagne på flasken hvis vinen kommer fra Champagnedistriktet i Frankrig og ja, Champagne er dyrt. Der kan diskuteres højt og længe om hvorvidt prisen på champagne er for høj eller ej, på linje med alle mulige andre vine, hænger pris og kvalitet dog oftest sammen. Der er høje omkostninger ved at producere Champagne; meget af arbejdet foregår ved håndkraft, vinen kan ikke sendes på markedet med det samme, men skal lagres min. 15 måneder i kælderen, de tykke flasker koster lidt mere at indkøbe; alt sammen faktorer der gør champagnen lidt dyrere end andre vine. 

Samtidig produceret der i Champagne nogle langtidsholdbare vine der med tiden har vist sig at være særdeles gode investeringer, dette, sammen med en produktion der for nogle champagnehuses vedkommende begrænser til få tusind flasker, giver stor efterspørgsel og derfor højere priser.

Du kan dog finde en ganske udmærket flaske Champagne i prislejet 200-300 kroner, om dette er dyrt hænger lidt sammen med myte nr. 5:

Tastingclub - Dom Perignon

Myte #5
Champagne er ikke bedre end andre slags bobler.

Måske. Der findes skønne mousserende vine fra andre dele af verden; Cava fra Spanien, Italiensk Franciacorta, Fransk cremant og så videre, alle sammen inspireret af deres berømte forfader fra Champagne. Når champagne er noget særligt skyldes det at egnens unikke egenskaber; den kalkholdige jordbund og et klima der hverken er for koldt eller for varmt giver nogle exceptionelle gode vine. 

Du kan altså trygt vælge en god cava eller cremant og få en skøn mousserende vin i glasset, men er du først faldet for de perlende bobler skylder du dig selv at prøve en god, klassisk Champagne.

 

Cheers!

 

 Find champagnen her:

 

 

Jens Nørup
Jens Nørup

ForfatterOgså i Champagneblog

50 Shades of Pink - Alt hvad du skal vide om Rosé

af Jens Nørup 31 Marts, 2019 0 Kommentarer

Se hele artiklen →

Romtoddy - den perfekte vintercocktail

af Jens Nørup 26 Januar, 2019 0 Kommentarer

Se hele artiklen →

Sådan åbner du en flaske Champagne

af Jens Nørup 31 December, 2018 0 Kommentarer

Champagne er den perfekte vin når noget skal fejres. De forførende bobler er dog også fantastiske at nyde til mad eller når der skal fyres op under en fest.

Men hvordan åbner man bedst en flaske Champagne? Mange af os kan godt lide det høje POP! Når man hører det, er der ingen der er i tvivl om hvad der venter i glasset. Er der for meget tryk på når du åbner flasken, kan du stå med en Champagne der bruser over og så skal det gå stærkt når de første glas skal hældes op.

Så for at undgå spild af de dyre dråber, har vi med inspiration fra Moët & Chandon, lavet denne lille guide til hvordan du let og elegant åbner en flaske Champagne:

>>> Læs Mere Her:

Se hele artiklen →