Ugens Smagstest: Raig de Raïm - Celler Piñol - Spanien

Solstrålen

I lang tid lød fordommen om spanske vine, at de var tunge, let kedelige og med alt for meget fadpræg. Heldigvis er det kun en fordom og idag produceres der virkelig meget kvalitetsvin i Spanien, men - måske på grund af det blakkede rygte, er spanske vine ofte prissat lavere end vine af tilsvarende kvalitet fra de omkringliggende lande.

Således er Raig de Raïm (solstråle på catalansk) fra spanske Celler Piñol er en lille perle, der giver masser af valuta for pengene. Med i bagagen har den fået flotte ord med på vejen af Robert Parker der giver den 90 point og 2 år i træk har udvalgt den som Spaniens "Best Value of the Year".

Når Raig de Raïm kommer i glasset, er det første man lægger mærke til at den er mørk, meget mørk. Den indledende duft afslører masser af modne frugter, med kirsebær og brombær som de dominerende, inden den afsluttes med en svag finish af grapefrugt der afslører at vi har fat i noget der er langt fra hvad spansk vin var en gang.

Raig de Raïm

I smagen er de røde frugter igen helt i front, masser af modne bær der fylder munden med en fløjlsblød finish. Alkoholprocenten er i den høje ende, med 14%, men Raig de Raïm føles ikke tung, nærmere fyldig. Der er en smule tannin i eftersmagen, men typisk for moderne spanske vine, bliver de holdt i kort snor og lægger en behagelig bund for afslutningen der bliver hængende i munden i lang tid.

Alt i alt er Raig de Raïm en blød og behagelig vin, der giver masser af værdi for pengene. Til denne smagning parrede vi den med nogle gode bøffer, hvilket var perfekt, men den vil stå sig godt sammen med fleste retter hvor krydderier eller kød kræver en vin der kan stå distancen.

Raig de Raïm fra Celler Piñol er netop nu på tilbud til kr. 89,- og kan bestilles her.