Duft til vin 1. del

At dufte til og smage på vin, er noget af det bedste du kan gøre for din madoplevelse og dit helbred - du bliver simpelthen mere interesseret i hvad du indtager når du har sanserne med dig, uanset om det er mad eller vin,.
Den første regel du skal tage til dig er; at du ikke drikker vin, du smager den. Denne lille ændring forandrer alt.

bliv en hund til at dufte til vin

I en moderne verden med udløbsdatoer og levnedsmiddelkontroller, er en skarp lugtesans ikke så vigtig som den var før i tiden, det er ikke så tit at vi skal lugte os frem til om en madvare er farlig for os eller ej - måske med undtagelse af den der mælk i køleskabet, som du ikke er helt sikker på hvornår du åbnede.
Men den mad vi spiser er stadig til en vis grad afgørende for vores helbred, og vin er ingen undtagelse, en god madoplevelse er ikke kun sundt for din krop, men i høj grad også for din sjæl. Ved at skærpe vores lugtesans, får vi nemmere ved at udskille hvad vi kan lide og hvorfor.

En lille reminder inden vi begynder:
Nogle mennesker tror at en vinsmagning skal være en meget kompleks proces, hvor det handler om at sætte så mange fine ord som muligt på det der er i glasset - er du også træt af floskler som "elegante sensommeragtige citrusnoter, med en subtil afslutning af kandiserede æbler og frisk savsmuld", så følg med her og lær hvordan du let og uprætentiøst lærer at dufte til din vin - det vil føre din næste vinoplevelse til uanede højder.

Vin vil forandre din måde at opleve mad på
En veltrænet næse og gane kræver øvelse. Nogle er måske fra naturens side udstyret med en særlig følsom næse, men langt de fleste af os må arbejde for det - heldigvis er øvelsen netop at det ikke skal føles som arbejde, du skal glæde dig over alle de nye duftindtryk du får, samtidig med at du nyder et glas vin - noget der sjældent er kedeligt.
 
Alt hvad der skal til for at forbedre din næse, er nogle små ændringer i dine drikkevaner.
Sådan gør du: 
brug din næse
1. Brug din næse
Næste gang du skal drikke eller spise noget (det behøver ikke at være vin), så brug et sekund eller to på duften. Begynd at adskille smagen (surt, salt, sødt, bittert) fra aromaen (de meget mere komplekse dufte). At opbygge et mentalt bibliotek af aromaer fra den virkelige verden, gør det lettere at identificere de mange nuancer i et glas vin.
Når du begynder at kunne lægge mærke til aromaer fra madens verden, vil dine sanser være forstærkede og du vil have lettere ved at genkende den samme duft i en vin.

En aromakit er en stor hjælp når du skal træne din næse, i denne guide til vinsmagning kan du se hvordan du laver dit eget aromakit.

2. Sæt farten ned
Uanset om du spiser eller drikker, så sæt mere tid af; sæt farten ned, vær opmærksom. Din smagssans er i munden, så jo længere tid vinen får lov til at bevæge sig rundt i din mund, jo bedre smager du den. Sørg for at få vinen godt rundt i munden første gang du smager på den, vær ikke bange for at suge luft ind i munden, med slubrelyde til følge - det er en naturlig del af at smage på din vin. Det er også en god idé at drikke langsommere, hold en pause mellem hver slurk. Når først flasken er åbnet vil vinen udvikle sig, og sidste glas kan meget vel være en helt anden oplevelse end det første.

stop op og duft til din vin

3. Visualisér din oplevelse
Nej, du er ikke kommet på kursus i mindfulness; Når vi siger visualisér, så skal du blot lukke øjnene og glemme at det er et glas vin du holder. Hvad kan du dufte? Og hvordan ville du beskive duften hvis du ikke vidste det var vin?
Det er her din fantasi får lov at arbejde. Når vi prøver at holde vinen ude af vores tankebaner, åbnes der en ny verden af dufte og indtryk: pludselig bliver et glas vin til en gåtur gennem en æblehave eller en varm kirsebærsovs der simrer på komfuret. Når din fantasi får lov at arbejde, vil du også begynde at lægge mærke til flere af vinens flygtige duftnoter og få nemmere ved at beskrive dem og frem for alt genkende dem, næste gang du støder på dem.

4. Smag vinene i 'flights'
Det kan være svært at finde de subtile nuancer i en vin, når man smager den alene. Hvis du smager en serie af forskellige vine, vil du hurtigere og lettere kunne spore dig ind på forskellene (dette kaldes ofte en 'flight' - en serie af forskellige vine). En sammenlignende smagning af f.eks. Pinot Noir, Malbec og Syrah, vil forbedre din evne til at identificere hver drues unikke karaktertræk.
Når du smager vine i serier, vil det også fylde ord og betegnelser på din mentale vinordbog; smagt alene, kan det måske være svært at beskrive smagen i Pinot Noir som 'røde frugter', men smagt sammen med fyldig Malbec, med masser af 'lilla frugt' får et perspektiv der hjælper dig til at beskrive forskellene på de to druer.
serie smagning

5. Vær dig selv
Nej, vi er stadig ikke selvudviklingskursus, men når du smager vin er det vigtigt at huske at det er din egen mening der tæller og ingen andres. Nogle kan være nervøse om de sætter de 'rigtige' ord på, når de skal beskrive en vin, men ingen beskrivelse er forkert så længe den dækker din oplevelse af vinen. Hvert eneste glas vin indeholder enorme mængder aromapartikler; hvordan de opleves og beskrives vil altid være forskelligt fra person til person. Der er ingen beskrivelse der er mere rigtig end andre, hvad du oplever som 'mørke kirsebær' vil jeg måske beskrive som 'friske hindbær', mens en 3. person ville kalde det 'modne blommer' og hvert svar er rigtigt - det er din oplevelse af vinen der tæller.

Dette afrunder første del af vores guide. Prøv rådene af næste gang du åbner en flasker vin, begynd i det små; prøv at dufte til en ny ting hver dag. Inden længe vil du ikke kun have udvidet din aromatiske horisont, din næse vil også blive mere følsom.

Anden del af vores guide følger om en uges tid, her vil vi gennemgå forskellige 'flights' - serier af vine, du kan smage dig i gennem og på den måde blive bedre til at skelne forskellene.
Cheers!
Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.