Rødvin & Fisk

Er der noget bedre end mad & vin? 

Der findes millioner af guides der kan fortælle dig at man skal drikke hvidvin til ost, champagne til østers, rødvin til oksekødet og så videre, og så videre…. Vores holdning er egentlig; Glem alt hvad du har hørt om mad & vin, og spis og drik det du kan lide!

Du skal dog ikke snydes for smagstips i denne mail, men først og fremmest skal du drikke det du selv synes passer bedst til maden. Og med denne lille opsang, har vi her et par mad og vin sammensætninger, som jeg håber du vil bruge som inspiration til næste vinaften.
Vi starter stille og roligt og slutter af med de lidt mere avancerede kombinationer -  Enjoy!

1. Den Nemme: Brød & Vin

Det lyder næsten for nemt, men brød og vin er en sammensætning du sjældent går fejl af;

har du først prøvet at nyde et stykke nybagt surdejsbrød eller frisk ciabatta sammen med et godt glas vin, er der ingen vej tilbage; dette er en oplagt kombi som man ikke bør snyde sig selv for.

2. Oliven

Oliven vokser i de fleste af de vinproducerende lande vi ofte køber vin fra; Italien, Frankrig, Spanien med flere. Derfor kommer det næppe som nogen overraskelse at oliven og vin også er en virkelig god sammensætning.

Den let salte olivensmag, det store indhold af æteriske olier og den fyldige aroma gør at oliven og både rød- og hvidvin går godt i spænd.Du kan med fordel prøve en let Nebbiolo som Ca' del Baio herunder, sammen med et udvalg af lækre oliven.

Grillet tun - mad & vin guide fra tastingclub

3. For den let øvede: Fisk & Rødvin

Du har sikkert hørt det før: man drikker ALDRIG rødvin til fisk! Men du risikerer at snyde dig selv for nogle skønne smagsoplevelser, hvis ikke du prøver rødvin og fisk.

Det er naturligvis ikke alle rødvine der passer til fisk; tanniner som er i mange fyldige rødvine, går ikke særlig godt i spænd med den syrlighed mange fiskeretter kræver fra eksempelvis citrusfrugter.

Til tunbøffen

En grillet tunbøf har kvaliteter der minder meget om oksekød, og den fyldige smag bliver understreget godt hvis du prøver en blød og frugtig Merlot fra Sydamerika som Montes Classic får du det bedste frem i fisken.

Men har du en fyldigere fiskeret som sværdfisk eller Kingfish, er der ofte mere gang i krydderierne og her vil en Pinot Noir eller en frugtrig Sangiovese komplimentere vinen på en måde hvidvin slet ikke kan.

Til laksen

Laks er måske den mest populære fisk her i Danmark og skal der drikkes rødvin til laksen kommer det især an på hvordan den tilberedes. Stegt eller grillet laks smager skønt med en rødvin med meget lidt tannin, for eksempel en Beaujolais eller en Valpolicella vin der ikke er fadlagret, her vil sødmen fra Corvina druen understøtte fedmen i laksen.

Er der tale om røget laks er det igen Pinot Noir vi sværger til. Her må du ikke gå glip af en let kold klima Pinot Noir som Montes Alpha næste gang der er røget laks på menuen – du vil ikke blive skuffet!

Prøv dig frem, begynd med rosé

Er du endnu ikke klar til at springe direkte på rødvin & fisk, så kan en forsigtig begyndelse være en frisk rosé, lavet på Grenache eller Syrah som typisk giver lidt mere fylde og gør dem velegnede til mad, især fisk.

3 vine der er oplagte til fisk

Montes Alpha Pinot Noir

Montes Alpha Pinot Noir 

Koldklima Pinot Noir i den klassiske stil - et 'must-try' til røget laks!

By Ott - lækker fransk rosévin fra Domaines Ott i Provence

Domaines Ott - By Ott

Domianes Ott er kongerne af rosé - prøv deres By Ott til grillede rejer eller sushi

Lenotti Bardolino

Lenotti Bardolino

Den vovede: Masser af sødme fra Corvinadruen til den grillede laks

Flæskesteg og Riesling - Tastingclubs guide til mad & vin

Den utraditionelle: Flæskesteg og Riesling

Den klassiske danske flæskesteg med surt tilbehør, kan være notorisk svær at finde vin til.

Ofte vil øl være et bedre valg, men skal det være ekstra hyggeligt, er der mange der sætter pris på et godt glas vin. Og når man skal parre flæskesteg med rødkål og asier med en rødvin, kan det godt blive en udfordring.

Den kraftige brune sovs, sødmen fra rødkålen og syren fra asierne, stiller store krav til den vin du vælger.

Man kan sagtens vælge en rød, og få en dejlig oplevelse; her kan en fyldig Malbec eller en dejlig afrundet Ripasso passe godt ind, men det spændende – og ofte bedste valg, vil være en god Riesling.

Der er masser af sødme i sovsen og rødkålen, derfor er en fyldig og sødmefuld Riesling oplagt – her skal du ikke gå efter den knastørre, men derimod en fyldig Grand Cru, Kabinett eller Spätlese gerne med nogle år på bagen.

Rieslingens syre vil rense din mundhule og dens sødme vil stå perfekt sammen med tilbehøret til flæskestegen. 
Har du endnu ikke prøvet kombinationen af flæskesteg og Riesling, er du virkelig gået glip af noget.

Den (næsten) klassiske: Vin & Ost

Vin og Ost er en nærmest en hel videnskab i sig selv; tidligere var det klassiske valg rødvin til osten og du har måske hørt om at hvidvin & ost er ’det nye sort’.

Det er naturligvis mere kompliceret end det og der findes lige så mange kombinationer som der findes vine og oste – vores bedste råd er at spise og drikke det du bedst kan lide, så kan det ikke gå helt galt ;-)

Men nu er det jo en guide til mad og vin, så her får du 3 hurtige råd til at vælge den rigtige vin til osten.

Match stærke oste med sød vin.

Er du i humør til heftige sager som Gorgonzola, Roquefort eller andre blåskimmeloste? Så drik sød vin, gerne dessertvin til dem.

De kraftigt lugtende oste bliver ’blødt op’ af den søde vin og du kan her finde kombinationer der smager fantastisk.

MUST TRY: Portvin og Stilton ost – det smager ganske enkelt forrygende!

Vine og oste fra samme område passer ofte sammen

Man går aldrig helt galt i byen når man skæver til de lokale traditioner - i hvert fald ikke når det gælder valg af vin og ost.

Et par gode bud på dette er Sauvignon Blanc og gedeost, en god tradition fra Loire dalen, eller hvad med en spansk Garnacha sammen med Manchego ost? 

I tvivl? Gå efter en fast ost med nøddesmag

Det kan være en jungle at finde rundt i kombinationen af mad og vin, er der flere forskellige vine på bordet og er du i tvivl om hvad du skal vælge går det sjældent helt galt hvis du tager en af de faste oste med en nøddeagtig smag, for eksempel Gruyere, Emmenthaler eller Gouda.  

Disse oste er fede nok til at kunne imødekomme rødvinenes tanniner, men samtidig også delikate sammen med en sødmefuld hvidvin.

Vi håber du har nydt vores lille guide - husk at god vin smager endnu bedre når man nyder den med gode venner. Cheers!

3 vine der skal prøves til ost: 

Montes Alpha Pinot Noir

Ramos Pinto 10 Years Tawny

Portvin & Stilton - 10 års Tawny fra Ramos Pinto

By Ott - lækker fransk rosévin fra Domaines Ott i Provence

Montes Sauvignon Blanc

Gedeost og Montes Sauvignon Blanc 

Lenotti Bardolino

Pineau des Charentes

Til fyldige og stærke oste - Pineau des Charentes 

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.