Fidora - Økologisk Vin fra Veneto

I den lille søvnige by Montorio nordøst for Verona i Illasi-dalen ligger Monte Tabor-gården, hjem for vinhuset Fidora.

Fidora har 4 ejendomme i Veneto og i Valdobbiadene-regionen, hvor de producerer unikke økologiske bobler. Fidora konverterede til økologisk dyrkning i 1974 og er dermed det ældste økologiske vinhus i Veneto-regionen.

Vinhuset Fidoras 160 ha. land er fordelt på 4 ejendomme i henholdsvis Valpolicella (Monte Tabor), Valpolicella Classico (Tenuta Fraune), Valdobbiadene (Collagù) samt i Venetos opland (Civranetta). Kun ca. 100 ha. er beplantet med vin, resten holdes fri for afgrøder for at sikre områdets biodiversitet.

Det er i dag den unge generation med Emilio Fidora ved roret, som skal videreføre arven. Emilios farfar, Guido Fidora, konverterede allerede til økologisk landbrug i 1974, som den allerførste producent i Veneto. På det tidspunkt var økologi ikke et udbredt fænomen, og der var ingen bøger eller andre studier om, hvordan man skulle dyrke vin uden brug af kemikalier. Fidora lærte det gennem erfaring. Den mest almindelige opfattelse i 1970’erne var, at kemikalier var den ”rigtige” måde, hvorpå man kunne sikre et højt udbytte, på trods af, at man i flere tusinde år i Veneto havde produceret vin uden brug af kemikalier.