Vin til and og flæskesteg

Sætter du også en ære i, at servere det ypperste for dine gæster - eller har du fået til opgave at sørge for vin i år og er helt på bar bund? Uanset om du skal vælge vin til and eller flæskesteg, kommer vi her med en lille guide der kan hjælpe dig på rette spor når der skal vælges vin til julemaden. 

I bunden af artiklen, er der links til de forskellige vine vi anbefaler. Udfordringen ved at finde vin til flæskesteg og and, er tilbehøret der ofte består af søde og syrlige ting som rødkål og brunede kartofler; her vil de lettere vine give fortabt og deres fine, nuancerede smagsindtryk vil drukne i julebordets bastante og fyldige smagsindtryk. 

Vi bringer her en lille guide, hvor du får tips til at vælge den bedste rødvin til andesteg -  de kan sagtens anvendes til flæskesteg også, men vi har også et par alternative bud i denne kategori. Og til sidst får du vores anbefaling til den perfekte afslutning med en god vin til Risalamanden.

 


HVAD SKAL MAN DRIKKE TIL ANDESTEG?

And har en forholdsvis kraftig smag der kræver en vin der ikke står tilbage, men har fylde i form af høj alkoholprocent og en fyldig smag - kort sagt; en rigtig bulderbasse! 

Samtidig kræver søde kartofler og svesker, at der er lidt sødme, og rødkål og syrlige æbler vil gerne have lidt syre.

En vin der kan sætte hak i næsten alle de nævnte kategorier, er Amarone. 

Amarone er en klassisk norditaliensk vintype, hvis stærkeste kendetegn er, at druerne tørres i op til 6 uger inden de presses til vin. Under denne proces mister de omkring halvdelen af deres væskeindhold, og tilbage er en drue der minder om en rynket rosin, og har masser af sødme og fylde i smagen. 

Det er også en af grundene til at Amarone er en kostbar vin. En Amarone er oftest over 15% alkohol, smagen er fyldig, der er masser af sødme og vælger du rigtigt, også en smule syre der jo netop er vigtig for andestegens tilbehør. 

Prismæssigt vil god Amarone som regel koste fra 200 kroner og opefter - lad dig ikke vildlede af supermarkedernes tilbud på 'Amarone' til 99 kroner, til dén pris er det meget svært at finde god Amarone.

 Bliver Amarone for meget - for både gane og pengepung - kan man heldigvis finde andre vine, der indeholder mange af de samme kvaliteter; For eksempel Ripasso eller Appasimento. 

Ripasso er en vintype, hvor mosten der senere skal blive til vin, får lov at ligge sammen med de kvaste druer fra Amarone vinen (de tørrede druer fra før). I en vin af Appasimento typen, tørrer man halvdelen af druerne på samme måde som i en Amarone - den anden halvdel er friske druer, som i almindelig vinproduktion. 

I både Ripasso og Appasimento, får du meget af Amaronens karakter, mens prisen er lidt mere rimelig. Men har du først tabt dit hjerte til Amarone, er der ingen vej udenom den ægte vare. 

Er du ikke så meget til Amarone, eller er det tid til at prøve noget andet, kommer her nogle alternativer: En anden vin til juleanden, kunne være fra Rhône området hvor Grenache druen ofte er dominerende, hvor der ikke er så meget sødme, men til gengæld masse af fylde, frugt og syre. 

Her går du ikke galt i byen med en Chateauneuf-du-Pape, men der er mange andre - mere prisvenlige alternativer - der alle er gode rødvine til andesteg. Et andet oplagt bud på en rigtig “andevin”, er den californiske Zinfandel - Zinfandel fra Californien er kendetegnet ved at være nogle rigtige bulderbasser; masser af alkohol, frugt og fylde - og gerne en del sødme - lige præcis de egenskaber vi leder efter når vi skal finde en vin til andesteg.

Skulle du overveje andre vine til andestegen, er her en række eksempler på druer der vil spille godt sammen med and og traditionelt tilbehør:

  • Argentinsk Malbec - sort som blæk med masser af alkohol og fylde. 
  • Endelig har spansk vin på Tempranillodruen, masser til fælles med de førnævnte vin; frugten er i højsædet og ofte er det ganske fyldige vine.

Vin til flæskestegen

Når du skal vælge vin til flæskesteg, kan du gå efter mange af de samme som vi anbefaler til and. 

Du kan dog overveje de følgende vine, der selvsagt også kan bruges som ledsagere til andesteg, da tilbehøret til andesteg og flæskesteg ofte minder om hinanden.

Et rigtig godt bud på en lidt anderledes vin til julemaden, kunne være Pinot Noir - især hvis du vælger en oversøisk fra for eksempel Chile eller Californien, så får du en god struktur og fylde og en hel masse frugt, perfekt til and og flæskesteg.


 Portvin til Risalamande 

Et godt og klassisk valg til risalamanden, er en god portvin.
Portvin findes i mange kvaliteter, til meget svingende priser - reglen om at du ikke får mere end du betaler for, gælder især ved portvin, men vælger du en LBV i prislejet 150-200 kroner er du kommet godt fra start. 

LBV står for Late Bottled Vintage, det betyder at portvinen er lagret 4 år på træfade, inden den tappes på flaske. Så er modningsprocesen skudt i gang og når den kommer på flaske er den klar til at drikke. 

En LBV fra en anerkendt producent som Ramos Pinto, er god og fyldig med en smule sødme, uden det bliver for tungt og stadig med lidt syrlighed der spiller godt sammen med risalamanden og den søde kirsebærsovs.

Skal man et niveau højere op, kan man væge en Tawny portvin. Tawny er betegnelsen for en fadlagret portvin; den ligger så længe på fad - oftest 10, 20 eller 30 år og mister derved en del af sin mørke farve. Når den tappes på flaske er farven nærmest som teglsten, deraf den engelske betegnelse Tawny. 

En Tawny er perfekt afrundet, smagen er ofte domineret af tørret frugt og nødder - og så er den så blød at ét enkelt glas sjældent er nok.

Det frække erstatning for portvin

Et altenativ til portvin til risalamanden, kunne være den franske specialitet Pineau des Charentes. Det er en hedvin baseret på cognac, men med langt mere sødme end sit ophav. 

Pineau des Charentes blev opdaget ved en tilfældighed, da man ved en fejl kom til at hælde ugæret druemost på cognacfade der ikke var tomme - man fandt ud af, at det ikke var nogen dårlig idé, og idag består en Pineau des Charentes af ca. 1/3 del cognac og 2/3 druemost. 

Blandingen lagres i 3-4 år på cognacfade og resultatet er himmelsk; duften er domineret af frugt og sødme, med enkelte noter af cognac. Sødmen går igen i smagen, der har masser af fylde og fedme og leder hen i en lang eftersmag. 

Dette var vores lille guide til julens klassikere; vin til andesteg og flæskesteg, samt portvin til risalamanden. Vinene kan findes herunder. Har du brug for hjælp eller vejledning, er du meget velkommen til at kontakte os. God fornøjelse :-)

Vin til Andesteg

                 

Paul Jaboulet Aine er kongen af Rhône og deres Grenache baserede Pere & Filles er perfekt til andestegen.

 

                 

Når kun det bedste er godt nok! Cantine Lenottis Amarone er et fund til prisen - uovertruffen!

vin til flæskesteg

Pinot Noir

Cline Pinot Noir er flot og rank - virkelig velsmagende!


Malbec 

Den fyldige Malbec fik imponerende 96 point af Decanter Magazine i august 2021. 


Pinot Noir

Saftig Oregon Pinot Noir fra Grochau Winery i Willamette Valley - virkelig velsmagende.

vin til risalamande


LBV Portvin

Late Bottled Vintage er skøn, mørk portvin når det er bedst.

den frække 

Flydende marcipan! Pineau des Charentes er det frække alternativ.


"The Tawny"

Det klassiske valg - Graham's når det er allerbedst, her med deres signaturvin The Tawny - SÅ godt!Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.