Guide: 5 portvinstyper du skal kende

af Jens Nørup 20 December, 2017

Portvinsguide
Portvin kender de fleste som dessertvin, men den søde vin er så meget mere end det! Vi guider dig til 5 portvinstyper du skal kende og hvad du serverer til dem.

🍷 Ruby
Genrelt den yngste - og billigste portvinstype. Lagret i ca. 2 år og med en smag af modne røde frugter og en frisk sødme, med et strejf af diskret tannin.
Ruby skal drikkes mens den er ung og gerne afkølet. Server den sammen med søde desserter med chokolade eller en stærk blåskimmelost.

🍷  LBV - Late Bottled Vintage
LBV er en ruby portvin fra et særlig godt år, der er fadlagret i op til 6 år før den kommer på flaske. En LBV portvin er sød og mere kompleks end den yngre ruby. Her er der masser af tørrede frugt, især rosiner og svesker, hints af nødder og flere tanniner.
LBV er klar til at blive drukket når den kommer på flaske. Nyd den afkølet og drik flasken inden for 2-3 uger efter den er blevet åbnet - der smager den bedst.
Når du drikker LBV er oste som parmesan eller stilton oplagte at spise til, men sødmen passer også perfekt sammen med chokoladedesserter.

🍷 Vintage Port
Når det kommer til portvin, er den absolutte superstjerne Vintage, eller årgangs, portvin. Vintage laves kun i de bedste høstår af udsøgte kvalitetsdruer. En årgangsportvin skal ligge lang tid i flasken før den frigiver den fulde smagsoplevelse og typisk smager den bedst 15-30 år efter høståret. 

Vintage port byder på en fyldig, sødmefuld oplevelse, fuld af nuancerede smagsindtryk. Her vil du opleve solbær, mærke kirsebær, chokolade, kaffe, figner og meget mere. 

Ågangsportvin er ufiltrerede og skal næsten altid på karaffel når man åbner dem. Nyd den afkølet og gerne samme dag som du har åbnet flasken. 
Vintage er oplagt at servere til stærke, cremede oste som Gorgonzola, Stilton, Roquefort eller blåskimmelost, hvor den komplekse sødme fra portvinen får det hele til at gå op i en højere enhed. Andre gode serveringstips er mørk chokolade, figner og valnødder.
Ramos Pinto Tawny Portvin

🍷  Tawny Portvin
Tawny portvin lagres på træfade i min. 3 år, i gennem denne lagring mister de en del af farvepigmenten og bliver gyldenbrune i farven - Tawny på engelsk som også har givet portvinen sit navn.

Tawny er knap så sød som sine mørke kolleger. Du finder stadig sødme i en tawny portvin, her er der karamelleiserede noter, toffee og vanille der væves sammen tørret frugt, særligt appelsiner, søde figner og mokka noter.

Tawny lagres i mindst 3 år, men har oftest en aldersbetegnelse på 10, 20 eller helt op til 40 år der fortæller gennemsnitsalderen på de vine der er brugt. 
Tawny skal nydes afkølet og kan serveres med oste som Pecorino eller Manchego - og så naturligvis risalamande, hvor den diskrete sødme og noterne af nødder for alvor kommer til sin ret. Den lange lagringsproces gør at Tawny kan holde op til 4 uger i køleskab efter åbning.
Burmester Colheita Portvin

🍷  Colheita
Den sidste variant af portvin du skal kende, er Colheita. Colheita betyder høst på portugisisk og er i realiteten en årgangsportvin der er lagret på træfad siden høståret. Colheita er stærkt beslægtet med Tawny portvin, med den afgørende forskel at Colheita er vin fra det år der står på etiketten, hvor Tawny er en blanding af mange vine med en gennemsnitsalder på min. 3 år. 

Colheita er oftest bedst når den, ligesom Vintage, har fået lov at lagre i mange år. Her vil noterne af nødder og tørret frugt for alvor komme til deres ret og ligesom Tawny, passer Colheita rigtig godt til faste oste og risalamande.

Køb dine portvine her:

Jens Nørup
Jens Nørup

ForfatterOgså i Champagneblog

Recycler - Vi laver ingefærshots

af Jens Nørup 03 Oktober, 2018 0 Kommentarer

Se hele artiklen →

Rødvin & Fisk

af Jens Nørup 03 Oktober, 2018 0 Kommentarer

– og andre ’umulige’ sammensætninger af vin & mad der får dine tænder til at løbe i vand

Se hele artiklen →

Vinskolen: Det rigtige vinglas

af Jens Nørup 23 August, 2018 0 Kommentarer

Se hele artiklen →