Guide: 5 portvinstyper du skal kende

‘The shortest way between two people is a smile - the lasting one a glass of Port!’

Portvin kender de fleste som dessertvin, men den søde vin er så meget mere end det! Vi guider dig til 5 portvinstyper du skal kende og hvad du serverer til dem.

De 5 portvine

🍷 Ruby Port

Generelt den yngste - og billigste portvinstype. Den er  lagret i få år og har oftest en smag af modne røde frugter og en frisk sødme, med et strejf af diskret tannin. 

Ruby skal drikkes mens den er ung og gerne afkølet. Server den sammen med søde desserter med chokolade eller en stærk blåskimmelost.

Køb Ramos Pinto Ruby portvin her
LBV Ramos Pinto portvin

🍷 LBV - Late Bottled Vintage

LBV er en ruby portvin fra et særlig godt år, der er fadlagret i op til 6 år før den kommer på flaske. En LBV portvin er sød og mere kompleks end den yngre ruby. 

Her er der masser af tørrede frugt, især rosiner og svesker, hints af nødder og flere tanniner. LBV er klar til at blive drukket når den kommer på flaske. Nyd den afkølet og drik flasken inden for 2-3 uger efter den er blevet åbnet - der smager den bedst.

Når du drikker LBV er oste som parmesan eller stilton oplagte at spise til, men dens sødme passer også perfekt sammen med chokoladedesserter.

🍷 Vintage Port

Når det kommer til portvin, er den absolutte superstjerne Vintage, eller årgangs, portvin. Vintage laves kun i de bedste høstår af udsøgte kvalitetsdruer. 

En årgangsportvin skal ligge lang tid i flasken før den frigiver sin fulde smagsoplevelse og typisk smager den bedst 15-30 år efter høståret. Vintage port byder på en fyldig, sødmefuld oplevelse, fuld af nuancerede smagsindtryk. Her vil du opleve solbær, mærke kirsebær, chokolade, kaffe, figner og meget mere. 

Ågangsportvine er ufiltrerede og skal næsten altid på karaffel når man åbner dem. Nyd den afkølet og gerne samme dag som du har åbnet flasken. 

Vintage er oplagt at servere til stærke, cremede oste som Gorgonzola, Stilton, Roquefort eller blåskimmelost, hvor den komplekse sødme fra portvinen får det hele til at gå op i en højere enhed. Andre gode serveringstips er mørk chokolade, figner og valnødder.

Portvin årgang 1991 Ramos pinto
Ramos Pinto 10 years tawny

🍷  Tawny Portvin

Tawny portvin lagres på træfade i min. 3 år, i gennem denne lagring mister den en del af farvepigmenten og bliver gyldenbrune i farven - kaldet Tawny på engelsk som også har givet portvinen sit navn.

Tawny er knap så sød som sine mørke kolleger. Du finder stadig sødme i en tawny portvin, her er der karamelleiserede noter, toffee og vanille der væves sammen tørret frugt, særligt appelsiner, søde figner og mokka noter.

Tawny lagres i mindst 3 år, men har oftest en aldersbetegnelse på 10, 20 eller helt op til 40 år der fortæller gennemsnitsalderen på de vine der er brugt. Tawny skal nydes afkølet og kan serveres med oste som Pecorino eller Manchego - og så naturligvis risalamande, hvor den diskrete sødme og noterne af nødder for alvor kommer til sin ret. 

Den lange lagringsproces gør at Tawny kan holde op til 4 uger i køleskab efter åbning.

🍷  Colheita portvin 

Den sidste variant af portvin du skal kende, er Colheita. 

Colheita betyder høst på portugisisk og er i realiteten en årgangsportvin der er lagret på træfad siden høståret. Colheita er stærkt beslægtet med Tawny portvin, med den afgørende forskel at Colheita er vin fra det år der står på etiketten, hvor Tawny er en blanding af mange vine med en gennemsnitsalder på min. 3 år. 

Colheita er oftest bedst når den, ligesom Vintage, har fået lov at lagre i mange år. Her vil noterne af nødder og tørret frugt for alvor komme til deres ret og ligesom Tawny, passer Colheita rigtig godt til faste oste og risalamande.

Tilbage til blog

6 kommentarer

Hej Klaus
Tak for din kommentar.
Det er to fremragende portvinsårgange du har, og Taylor’s Vintage portvine fra disse år er meget velsmagende. 2003 begynder så småt at være klar til at drikke, der vil dog være dem der mener at den gerne må ligge en årrække endnu. Personligt ville jeg vente med 2003 til omkring 2025.
2017 er et virkelig godt portvinsår, den har mange år foran sig, så der skal du være tålmodig et stykke tid endnu.

God fornøjelse :-)
DBH Jens – Tastingclub

Jens - Tastingclub

Hejsa. Jeg har fået to flasker portvin – Taylers Vintage Port fra 2017 & 2003. Hvornår vil du vurderer at de er bedst, altså hvor lang tid skal de ligge i vinkøleskabet ?

Klaus Flæng

Hej John

Tak for din kommentar.
Det kommer lidt an på hvad der står på din flaske; Er det en Late Bottled Vintage (LBV) kan den drikkes allerede nu. Er det en årgangsportvin (Vintage Port), kan den med fordel ligge nogle år endnu, forudsat at den bliver opbevaret mørkt og under stabil temperatur :-)

Jens - Tastingclub

En Grahams Vintage fra 2006, flasket i 2008 hvornår kan den anbefales at kunne drikkes ?
Vh
John Hansen

John Hansen

Hej Sven
Tak for din kommentar.
Lige som Tawny portvin, så har Colheita været på fade i flere år, hvilket gør den lidt mere ‘robust’ efter åbning af flasken. Så når du åbner en flaske Colheita, vil den kunne holde sig 3-4 uger i køleskab.
DBH Jens – Tastingclub

Jens - Tastingclub

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.