Besøg hos Borge Scopeto

Tilbage til blog

Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.

Besøg hos borgo scopeto

Vi besøger Borgo Scopeto i Chianti

I et roligt tempo arbejder bilen sig op ad den smalle vej. Det hvide grus fra den kalkholdige jord i området, gør den smalle grusvej til en drømmende, nærmest uvirkelig kontrast, til den frodige grønne skov vi bevæger os i gennem.

Vi drejer ind på en smuk, klassisk toscansk ejendom, udført i gule sten. Mens de hvide støvskyer biler har hvirvlet op langsomt forsvinder, bruger vi et øjeblik på at nyde synet af vingården - placeret i udkanten af den grønne skov, omringet af at et bakket landskab med vinmarker og cypresser, så langt øjet rækker, er det som at stå midt i et postkort.

Besøg hos vinhuset Borgo Scopeto

800 års historie

Vi er på besøg hos Borgo Scopeto i Chianti distriktet - adressen tilhører kommunen Castelnuovo Berardenga, men i virkeligheden befinder vi os kun ca. 20 minutters kørsel fra Siena - for mange danske turister, prototypen på den klassiske renæssanceby i Toscana.

Alessandra byder os velkommen i den stilfulde ejendom, og fortæller os grundigt om produktionen, mens vi bevæger os ned ad trappen til det allerhelligste; vinkælderen hos Borgo Scopeto.

Historien om Borgo Scopeto begynder tilbage i det 13. århundrede, hvor den Sienesiske adelsfamilie Sozzini, transformerede ejendommen med det markante udkigstårn, til sommeresidens.
Det rustikke ejendom med det store, 800 år gamle tårn, ligger i hjertet af et frodigt landbrugsområde; idag råder Borgo Scopeto over ca. 200 hektar land, cirka halvdelen er vinmarker og olivenlunde, mens resten er skov. Dette giver området et unikt udtryk og et rigt dyreliv.

Der er dyrket vin på ejendommen i flere hundrede år, men først i slutningen af det 20. Århundrede begyndte man at markedsføre vinene under navnet Borgo Scopeto, opkaldt efter den gamle ejendom.

Idag befinder vi os på den spritnye vingård, der ligger få minutters kørsel fra det gamle vinslot, som idag er omdannet til luksusresort.

Da kapaciteten havde nået sit maksimum og den gamle ejendom satte begrænsninger for den moderne vinproduktion, byggede man for få år siden den nye vingård - i stilen passer den fuldstændig ind i landskab og den klassiske Toscana stil, så hvis man ikke vidste bedre, ville man tro der var tale om en gammel ejendom.

Kælderen hos Borgo Scopeto

Lagring af Chianti Riserva rødvin i Borgo Scopetos kældre

Vi bevæger os ned i kælderen hvor magien opstår hos Borgo Scopeto. Vingården blev i 1998 en del af Caparzo familien, ét af de mest respekterede vinhuse i Chianti. Dette betød øget fokus på produktionen, så vingårdens fremragende druer kunne forløse deres fulde potentiale.

Kvaliteten af Borgo Scopetos vine nåede nye højder da man indlede den nye vingård, med Chiantis mest moderne faciliteter til at producere god italiensk rødvin.

Kælderen er et imponerende syn; i den dæmpede belysning, står række efter række af træfade i forskellige størrelser.

decorationsRødvine fra Borgo Scopeto og Caparzo

I overenstemmelse med de toscanske traditioner, bruges udelukkende slavoniske ‘durmast’ fade på 3.000 liter, til lagringen af Chianti Classico.

Enkeltmarksvinen Vigna Misciano, er en Chianti Classico Riserva, i kælderen finder vi den lagret på både de store slavoniske fade, men også mindre 500 liters fade af fransk eg.

Borgo Scopetos stolthed, supertoscaneren Borgonero, lagres på ‘moderne’ vis; det betyder 24 måneder på små 300 liters fade af fransk eg.

I lange tavse rækker, står vinene og venter på at blive nå den korrekte balance mellem ungdommens friskhed og den modne kompleksitet, der kendetegner vinene fra Borgo Scopeto.

Den store vinkælder har kapacitet til at lagre mere end 1,5 millioner liter, og allerbagerest kommer vi ind i skatkammeret; her gemmer Borgo Scopeto på alle de vine, de nogensinde har produceret, fra de første spæde forsøg i eget navn, med røde etiketter, til de anmelderroste og meget efterspurgte toscanske vidundervine, vi kender idag.

Efter rundvisningen i kælderen bevæger vi os ovenpå, hvor smagningen skal foregå. I de elegante lokaler (som i øvrigt lejes ud til bryllupper og fester) med udsigt over vinmarkerne, venter os et flot udvalg af Borgo Scopetos bedste vine.

Alessandra forklarer at Borgo Scopeto anser sig selv, som en vinhus i mellemklassen - der er dog ikke meget mellemklasse over de vine vi smager; fra den unge Chianti, over enkeltmarks Vigna Masciano til den elegante Borgonero, er der tale om uovertruffen kvalitet. Men priserne er ganske rigtigt lavere end hos andre vinhuse, som for eksempel naboen, Dievole - så man siges at få rigtig meget vin for pengene hos Borgo Scopeto.

Vi smager hele sortimentet, samt udvalgte vine under Caparzo navnet - det er svært at vælge en favorit, men supertoscaneren Borgonero, bliver hængende i munden i lang tid. Men de klassiske Chiantivine er også værdige repræsentanter for området, hvor især Riserva udmærker sig ved et endda rigtig fornuftigt forhold mellem pris/kvalitet.

Vi har haft et dejligt besøg hos Borgo Scopeto, hvor vi naturligvis slutter af med at shoppe lystigt i deres lille butik - hvor især vingårdens olivenolie og balsamico er i høj kurs, da disse ikke eksporteres på grund af den begrænsede produktion.

Populære Artikler

Vin til and og flæskesteg

Sætter du også en ære i, at servere det ypperste for dine gæster - eller har du fået til opgave at sørge for vin i år og er helt på...

Hvorfor er Champagne så sur? 5 myter om Champagne

  Champagne opfattes af de fleste som en festlig drik, der kan fyre op under enhver fest. Mange har dog også den opfattelse at champagne er noget surt sprøjt til...

Besøg hos Borgo Scopeto i Chianti

Vi er taget på visit på den smukke vingård, Borgo Scopeto, midt i Italiens Chianti distrikt.Læs mere om vinhusets historie og deres fantastiske vine.

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published